Break’IST Mad, LC Istanbul (31.03.2014.-06.04.2014.)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

istanbul4Break’IST Mad je međunarodna razmjena EESTEC LC Istanbula koja ja ove godine održana 31.03.-06.04. u prekrasnom gradu na dva kontinenta gdje se na svakom koraku može osjetiti duh istočnjačke i zapadnjačke kulture.

Na razmjeni je sudjelovalo 12 studenata iz različitih dijelova Europe: od Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske i Mađarske, pa do balkanskih zemalja poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i na kraju, Hrvatske.

istanbul1Prije nego što smo krenuli sa ozbiljnim dijelom razmjene, organizatori su nam pokušali predočiti dio turske kulture i jezika kroz zanimljivu višesatnu radionicu. Nakon što smo naučili osnovne turske izraze, podijeljeni u timove smo osmišljavali stripove koje je bilo potrebno objasniti i prezentirati publici na turskom jeziku bez korištenja ikakvih engleskih izraza. Najuspješnijem timu je ovaj zadatak pomogao da bude što bliže konačnoj tituli pobjednika.

Razmjenu je obilježio višednevni seminar “Be your own leader” kojeg je vodila Lale Rona, poznata turska soft skills trenerica.

U prvom dijelu seminara smo uz pomoć trenerice određivali vlastiti tip ličnosti, glavne karakteristike te kako se nositi sa osobama koje su nam slične, a pogotovo s onima koje nisu.

Drugi dio seminara se odnosio na razvoj naših voditeljskih vještina te nam je gđa Rona prenijela puno savjeta koje su joj pomogle da se izgradi u jednu poznatu i uspješnu osobu.

Dok smo jutarnje sate provodili na seminarima, popodnevno vrijeme smo koristili za razgledavanje brojnih znamenitosti Istanbula poput Aje Sofije, Plave džamije, Grand Bazaara i Istanbul Sapphirea, Galata Towera.

Odmor smo potražile u turskoj kupelji zvanoj Hammam na više od 70 °C.

Zadnji dan obilježio je odlazak na azijsku stranu Istanbula, a večer odlazak u The Game – raj za muškarce prepun Playstationa, Car Racea i sl., no nisu se ni cure loše snašle.

istanbul2No, kao i kod ostalih razmjena, cilj ove je bio upoznavanje novih ljudi iz raznih dijelova Europe, druženje, zabava i prilika da se maknemo od studentskih obveza i iskoristimo tih 7 dana u jednom od najljepših svjetskih gradova.

Svakako možemo reći da smo im pokazale dijelove hrvatske kulture, simpatičnost hrvatskih cura, čari hrvatskog jezika i još mnogo toga čemu u prilog govori i broj prijavljenih na radionicu CroApps koja će se održati u Zagrebu početkom lipnja.

Svaka je večer bila tematski određena, no najviše se istaknula internacionalna večer gdje smo imale priliku probati francuski sir, talijansku pastu i razne oblike balkanskih rakija. Ta nas je večer zbližila i svaka sljedeća je bila sve zabavnija i zabavnija. Na turskoj večeri smo degustirale turske delicije uz tradicionalni Yeni Raki, glazbu i trbušni ples.

Sve u svemu, ova je radionica bila izvrstan primjer kako organizacija, koordinacija i trud članova EESTEC-a može rezultirati velikom zabavom, sklapanjem novih prijateljstava i nadograđivanjem naših ličnosti.

Zahvaljujemo se još jednom i našim dragim Turcima i našem LC Zagrebu što su nam omogućili nezaboravni tjedan i svakako preporučamo svima da se prijave sljedeće godine.

Antonija Perić i Petra Maždin

istanbul3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *