Česta pitanja

Tko se može prijaviti na radionicu?

Prijaviti se mogu svi studenti diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju iskustvo rada s PLC-ovima i/ili završen kolegij Praktikum automatizacije. Dozvoljena je prijava i studentima treće godine preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju istaknuta postignuća u radu s PLC-ovima. Ove godine prijavit se mogu studenti svih modula koji  zadovoljavaju prethodno spomenute kriterije.

 

Na temelju čega se biraju sudionici?

Sudionici se biraju na temelju dosadašnjeg iskustva i stečenog predznanja u radu s PLC-ovima, te motivacijskih pisama. Preporučena duljina motivacijskog pisma je 150 riječi.

 

Što znači da će radionica biti regionalnog karaktera?

To znači  da će se ovogodišnja PLC+ radionica, osim u Zagrebu, održati i u Ljubljani i Beogradu. Sastojat će se od dva kruga natjecanja. Prvi krug će trajati od 21. ožujka do 17. travnja 2016. godine, a sudjelovat će svi primljeni sudionici. U drugom krugu, koji će trajati od 20. svibnja do 10. lipnja 2016. godine, sudjelovat će samo tri najuspješnija tima iz prvog kruga. Po tri najuspješnija tima iz svakog grada će dobiti isti, dodatni zadatak koji će predstaviti na regionalnom finalu na kojem će biti izabran pobjednički tim za svaki grad, te ukupni pobjednički tim radionice.

 

Koliko iznosi kotizacija?

Radionica je u potpunosti besplatna za sve sudionike.

 

Tko će držati predavanja?

Predavanja na radionici će držati predavači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te inženjeri iz tvrtke Siemens d.d. Hrvatska, kao i njihovi partneri. Predavači s FER-a su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i izv. prof. dr. sc. Mario Vašak sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI), te  izv. prof. dr. sc. Mario Vražić, doc. dr. sc. Damir Sumina i doc. dr. sc. Igor Erceg sa Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA). Nekoliko predavanja ove će godine držati i student ESIT-a, Marko Slunjski, koji ima izraženo znanje u radu s PLC kontrolerima.

 

Na koliko predavanja moram biti prisutan kako bi dobio/la certifikat?

Certifikat dobivaju sudionici koji su prisustvovali na minimalno 80% predavanja.

 

Ukoliko nisam u mogućnosti prisustvovati predavanjima, a planiram aktivno rješavati zadatak, mogu li sudjelovati?

Ne, na radionicu će biti primljeni isključivo sudionici koji se u prijavi izjasne da su u mogućnosti prisustvovati na barem 80% predavanja. Ukoliko vas potpiše član vašeg tima, nažalost taj se potpis neće priznati.

 

Mogu li prisustvovati predavanjima iako nisam sudionik na radionici?

Da, predavanja će biti otvorena za sve zainteresirane. U slučaju nedostatka prostora, studenti koji su službeno primljeni na radionicu će imati prednost.

 

Koliko će biti zadataka?

U prvom krugu natjecanja će sudionicima biti zadan jedan zadatak. S obzirom na to da je radionica regionalnog karaktera, nakon prvog kruga slijedi drugi krug u kojem će tri najuspješnija tima iz svakog grada dobiti dodatan zadatak, koji će biti koncipiran kao nastavak na prvi. Zadatak će biti isti u svim gradovima.

 

Kako će izgledati zadatci?

Detalji vezani uz zadatke će biti objašnjeni na predavanjima.

 

Tko će kreirati i ocjenjivati zadatke?

Zadatke će kreirati i ocjenjivati predavački tim (profesori i inženjeri iz tvrtke Siemens).

 
Od koliko ljudi će se sastojati tim koji će rješavati zadatak?

Svaki tim će se sastojati od četvero studenata.

 

Tko ima pravo rješavati zadatak?

Zadatak imaju pravo rješavati oni primljeni sudionici koji su prisustvovali na minimalno 80% održanih predavanja.

 

Mogu li birati s kim bi htio/htjela biti u timu?

Svaka osoba pri prijavi na radionicu ima mogućnost navesti tri osobe s kojima bi htjela biti u timu. Nakon odabira sudionika, organizatori radionice će sudionike raspodijeliti u timove po četvero, a pri raspodjeli poštivati želje sudionika (ako su navedene osobe primljene na radionicu). Poželjno bi bilo da u timovima budu studenti s različitih smjerova (Automatika, ESiT, itd.).

 

Kakvu nagradu osvaja pobjednik radionice?

Najbolji tim iz Hrvatske bit će nagrađen dvotjednom studentskom praksom u tvrtci Siemens d.d. Hrvatska, i stručnim putovanjem u neko od Siemens-ovih sjedišta (npr. Siemens City in Vienna and Siemens Digitalization Show Case). Ukupni pobjednički tim radionice osvaja titulu najboljeg tima u Adria regiji kao i glavnu nagradu koju ćemo otkriti kasnije.

 

U kojem programu će se rješavati zadatak?

Zadatak će se rješavati u TIA Portal V13 programskom paketu. Svaki tim će dobiti po jednu jednogodišnju licencu.

 
Kada će se održati radionica?

Teorijski dio radionice održavat će se u vremenskom razdoblju od 21. ožujka do 1. travnja 2016. godine, dok će se praktični dio prvog kruga radionice održavati u intervalu od 1. travnja do 17. travnja 2016. godine. Drugi krug radionice započet će 20. svibnja, kad će tri najuspješnija tima iz prvog kruga dobiti dodatan zadatak. Veliko regionalno finale će se održati 10. lipnja 2016. godine.

 

Kako se mogu prijaviti?

Prijave su moguće na: http://eestec-zg.hr/plc-prijava-16/.

 

Do kada traju prijave?

Prijave traju do 13. ožujka u 23:59 h.

 

Gdje će se održavati radionica?

Radionica će se održavati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, u dvoranama koje će biti navedene naknadno na našoj web stranici.