FERsec Challenge - O radionici

fersec-raspored

 

Što je FERsec Challenge?

FERSEC Challenge je besplatna stručna radionica koju u suradnji organiziraju studentska udruga EESTEC LC Zagreb koja će mladim budućim inženjerima proširiti znanje i pružiti uvid u problematiku područja informacijske sigurnosti. Radionica nudi mogućnost savladavanja znanja na području web sigurnosti, reverse engineering-a i razvoja exploita te rješavanja zadataka u opsegu radionice uz koje će studenti moći u potpunosti ovladati naučenim znanjem. U suradnju na ovom projektu uključen je i sam Fakultet elektrotehnike i računarstva (Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave - ZEMRIS te prof.dr.sc. Predrag Pale sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija - ZESOI).

 

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu svi studenti koji će do početka radionice imati potrebna osnovna predznanja. Ona uključuju znanja niže razine iz područja operacijskih sustava i programiranja u assembly-u (potrebno za reverse engineering i razvoj exploit-a) te znanja o računalnim mrežama i web-u (potrebno za naprednu web sigurnost). Ta predznanja su nužna kako bi studenti lakše pratili predavanja i kompetentnije pristupili natjecateljskom dijelu radionice.

 

Što nudi radionica?

Radionica traje od 18.3. do 26.3. 2017. godine i sastoji se od 2 dijela. Prvi dio činit će predavanja koja će držati student FER-a te akademski koordinator radionice Žad Deljkić te predavači iz industrije. Kao drugi dio radionice, održat će se Capture The Flag (CTF) natjecanje u kojem će polaznici, organizirani u timove, moći provjeriti svoje novostečeno znanje. Svi sudionici dobit će certifikat o sudjelovanju na radionici koji će biti izvrsna nadopuna njihovom životopisu.

Počevši od subote, predavanja će se održavati svakog dana po 4 sata na kojem će svaki predavač držati jednu temu iz područja sigurnosti, upotpunjenu s praktičnim zadacima iz gradiva tog dana. Iako predavanja počinju od subote, formalno otvorenje bit će u ponedjeljak 20.3. na FER-u.

 

O CTF-u:

Natjecanje će biti održano u obliku tzv. Jeopardy-style CTF-a. Bit će ponuđen veći broj zadataka iz svih područja informacijske sigurnosti, uključujući reverse engineering, razvoj exploit-a, web sigurnost, kriptografiju i forenziku. Zadaci će nositi određeni broj bodova ovisno o njihovoj težini, a težine zadataka će biti u rasponu od laganih, koje bi polaznici mogli riješiti samo uz predznanje potrebno za sudjelovanje na radionici, do teških, koje će polaznici znati riješiti samo uz dobro savladavanje sadržaja radionice i dodatnu snalažljivost.

 

Predispit:

Svi prijavljeni na radionicu morat će rješiti predispit koji se sastoji od gradiva koje su već trebali usvojiti, a koji će biti nužni za radionicu. Ukoliko se pokaže da studentima fali znanja iz područja koja su prepostavljena za sudjelovanje na radionici, ono će im se ispredavati u subotu i nedjelju 18.2. i 19.2 2017. godine. Važno je naglasiti da je rješavanje predispita uvjet za sudjelovanje, ali da rješenja navedenog ispita neće biti kriterij za primanje kandidata na radionicu, već on samo služi organizatorima za bolju organizaciju predavanja koja će se održati prije samog početka radionice, a koja će biti dopuna onome s čim bi kandidat već trebao biti upoznat tokom svog studiranja na FER-u.