From Tieland to Tiewan; (Micro-) Controlling the skies , LC Delft(19.05.2014-25.05.2014)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

Delft_3Na ovoj stručnoj međunarodnoj radionici u mjestu osnutka udruge EESTEC sudjelovali su Dragutin Oreški i Zvonimir Katavić, studenti 4. Godine FER-a i članovi EESTEC LC-a Zagreb. Na engleskom se nizozemac kaže Dutch, nizozemski jezik je također Dutch,razliku između Holandije i Nizozemske u potpunosti ne znaju ni rođeni nizozemci. Bicikli su glavno prijevozno sredstvo u gradu, svi izvrsno pričaju engleski, nikada nisu čuli za zapošljavanje preko veze, dozvoljeno je pušenje marihuane, prostitucija je legalna ali je zabranjeno piti alkohol na ulicama. Sve su to samo neke od zanimljivosti Nizozemske i nizozemaca. 😉

I da se odmah na početku pohvalimo dočekali su nas s limuzinom (ali to nije sve), dobili smo vlastite bicikle na korištenje svih 7 dana koliko smo bili u Delftu, bicikl je nezamijenjivo prijevozno sredstvo u Nizozemskoj.

A sad ipak nešto službenije.

Delft_2(1)Tema radionice je bila izrada cepelina upravljanog mobilnim uređajem, energiju za pokretanje cepelina bilo je potrebno osigurati iz vjetrenjače koja se također izrađivala tijekom radionice.

Službeni dio radionice održavao se na TU Delft. Tehničko svučilište u Delftu jedno je od najpoznatijih, največih i najbogatijih tehničkih sveučilišta u Europi i gotovo na svim rang listama se nalaze u top 3. Sveučilište obuhvaća nekoliko fakulteta (elektrotehnika, strojarstvo, građevina, arhitektura…) koji čine jedan veliki kampus u kojem studenti provode gotovo cijele dane, kompleks je opremeljen svime što je studentima potrebno za učenje, prehranu i zabavu.

Još jedna od zanimljivosti vezanih za TU Delft je gotovo 50 % stranih studenata, a na nekim smjerovima i do 90%. Engleski jezik je službeni jezik predavanja na fakultetima.

Osim službenog dijela imali smo dovoljno vremena za turističke obilaske i zabavu. Delft je studenski grad u kojem je većina kuća u vlasništvu studenata, tj. studentski bratstava (jako slično studentskim bratsvima koje vidimo na američkim filmovima), grad se nalazi na brojnim kanalima koji omogućavaju turističke rute brodom (naravno da smo i to isprobali). Osim Delfta obišli smo i Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Den Haag. Kušali smo razne vrste tradicionalnih nizozemskih piva, sudjelovali na tradicionalnim dutch zabavama i sajmovima.

Nakon svega možemo reći  da samo stvarno puno toga naučili ali još više toga vidjeli i doživjeli. Nizozemska je zaista posebna.

Dragutin i Zvonimir

Delft_5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *