Jahorina Spring Break 2014 – East Sarajevo (17.03.2014.-25.03.2014.)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

11109_uis-jahorina-spring-breakUdruga studenata elektrotehnike Europe, lokalni odbor Istočno Sarajevo (skraćeno EESTEC LC Istočno Sarajevo) se i ove godine potrudilo da dovede Europu u njihov grad. Sad već tradicionalna razmjena studenata, Jahorina Spring Break održana je u periodu od 17. do 25. ožujka 2014. godine. Ugostili su sudionike iz Makedonije, Turske, Srbije, Hrvatske, Grčke i potrudili se da nam prikažu sve čari njihovog  grada.               Tokom razmjene, imali smo priliku sudjelovati u obrazovno-stručnom simpoziju INFOTEH koji se održava na Jahorini. Cilj Simpozija je da okupi eksperte, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacijskim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, komunikacijskim, proizvodnim i elektronskim sistemima, energetici, kao i u drugim područjima od interesa za brži i uspješniji razvoj sredine u kojoj živimo. Simpozij posebnu pažnju posvećuje mladim istraživačima i studentima organiziranjem posebne studentske sjednice. U okviru spomenute studentske sjednice, tri sudionika razmjene su prezentirala prijavljene istraživačke radove te na taj način spojili ugodno sa korisnim. Za vrijeme boravka na njihovoj olimpijskoj ljepotici, odvažili smo se i uspjeli „osvojiti“ vrh Jahorine i tako uživati u svježem planinskom zraku.

1973548_10201952517994718_1358765952_oKao način za upoznavanje grada potrudili su se organizirati „city rally“ te kroz niz šaljivih i zanimljivih zadataka naveli nas da se sami, uz interakciju sa građanima, snađemo u njihovom gradu i tako ga upoznamo. Velika količina smijeha i pozitivne energije širila se gradom taj dan. A kakva bi bila razmjena bez odlaska na Vrelo Bosne i ćevapa na Baščaršiji. Mir, tišina i lijepo vrijeme tokom šetnje po Vrelu Bosne su nam omogućili da dopunimo baterije. Tokom razgledanja Sarajeva, članovi LC Istočno Sarajevo su preuzeli ulogu vodiča i potrudili se da nam ispričaju priču Sarajeva na najbolji mogući način. Poseban doživljaj svemu dodali su i sarajevski ćevapi u srcu Baščaršije. Također, bitno je istaknuti da smo imali priliku da se upoznamo sa resursima Elektrotehničkog fakulteta tokom obilaska laboratorija za električne strojeve, mehatroniku, visoki napon i dr. Posjete znamenitostima grada smo zaključili obilaskom pećine Orlovača koja je na nas ostavila poseban dojam.

1233090_10202423290358183_1656181947_oNaravno, kao i svaki EESTEC-ov događaj ni ovaj nije protekao bez dobrog provoda i druženja na tulumima koji su bili organizirani svaki dan. Istaknuli bi „Welcome party“ koji je zbližio sudionike na samom početku, „Brain Damage“ koji se održava već 4. put i koji možemo ocijeniti kao tulum u pravom EESTEC duhu, a kao završnicu organizirali su „Farewell party“  tijekom kojeg smo stekli  uspomene koje ćemo ponijeti sa sobom. U sklopu internacionalne večeri svi sudionici su predstavili folklor, hranu i pića zemlje iz koje dolaze.

Ovim putem želimo se zahvaliti svim članovima EESTEC LC Istočno Sarajevo na odličnom gostoprimstvu i nezaboravnim uspomenama i prijateljstvima koja smo stekli prilikom boravka u njihovom gradu.

U nadi da se vidimo što prije,

Vjekoslav i Zvonimir

P.S. Na kraju svega, slike govore više od riječi. Osjetite EESTEC duh…

Jahorina-2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *