Što je PLC+ radionica?

PLC+ je besplatna stručna radionica u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb koja će mladim i perspektivnim budućim inženjerima pružiti detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri susreću u industrijskoj automatizaciji. Radionica nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja o radu s programirljivim logičkim kontrolerima (PLC) te pruža mogućnost usavršavanja istih na praktičnom zadatku, u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini. U suradnju na ovom projektu uključeni su Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA) te Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu i tvrtka Siemens.


 

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu svi studenti diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju iskustvo rada s PLC-ovima i / ili završen kolegij Praktikum automatizacije. Dozvoljena je prijava i studentima treće godine preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju istaknuta postigunća u radu s PLC-ovima. Ove godine prijaviti se mogu studenti svih modula koji  zadovoljavaju prethodno spomenute kriterije.


 

Što donosi ovogodišnja PLC+ radionica?

Ovogodišnja PLC+ radionica, na naše veliko zadovoljstvo, donosi mnogo novosti u odnosu na prošlogodišnju radionicu o kojoj više možete pročitati na (http://eestec-zg.hr/o-radionici/). Naime,  ime ovogodišnje radionice odraz je suradnje udruge EESTEC i generalnog sponzora radionice Siemensa, a ono glasi SIM(P)ATIC PLC+.  Dodatna novost je proširenje radionice na Adria regiju koja ove godine obuhvaća Sloveniju i Srbiju. Točnije, ovogodišnja radionica održat će se i u Beogradu i u Ljubljani gdje će organizaciju u prvom krugu radionice preuzeti lokalne uprave EESTEC-a u suradnji s lokalnim Siemensom i matičnim fakultetom.

 

Prvi krug radionice u Hrvatskoj održati će se u vremenu od 21.3. do 17.4. 2016. godine. Točnije od 21.3. do 1.4. odvijati će se teorijski dio radionice u sklopu kojeg će sveučilišni predavači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održati predavanja koja nisu obuhvaćena nastavnim kurikulumom te zadati zadatak dok će partneri radionice, inženjeri iz industrije, pružiti sudionicima uvid u problematiku rada u industriji, opisati dosadašnje vlastito iskustvo rada u industriji te govoriti o drugim zanimljivim temama. Predavački tim na radionici čine izv. prof. dr. sc. Mario Vašak koji na FER-u održava tečajeve za rad s PLC-ovima, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan (ZARI), doc. dr. sc. Damir Sumina, doc. dr. sc. Igor Erceg i doc. dr. sc. Mario Vražić (ZESA) te predavači iz Siemensa i njihovih solution partnera. U praktičnom dijelu radionice, odnosno rješavanju zadataka od 23.3. do 17.4.,  sudionici će primijeniti stečena znanja za rješavanje složenog problemskog zadatka. Pri rješavanju zadatka, sudionicima će, u skladu s potrebom, pomoć pružiti profesori koji čine predavački tim na radionici. Problemski zadatak bit će rješavan u Siemensovom programskom okruženju Tia Portal V13, koji će za sve studente osigurati Siemens. Svi sudionici dobiti će certifikat o sudjelovanju koji će kasnije moći priložiti uz životopis. Tri tima s najboljim rješenjima bit će kvalificirana u drugi krug radionice.

Nakon prvog kruga, slijedi drugi krug radionice u kojem će tri najuspješnija tima iz prvog kruga natjecanja iz svake zemlje imati priliku osvojiti glavnu nagradu rješavanjem dodatnog zadatka (zadaje se 20.5.). Dodatni zadatak bit će definiran na način da bude vizualno atraktivan i razumljiv širokoj publici, jer će na završnici biti prisutni studenti, profesori, Siemensovi zaposlenici i partneri te mediji. Veliko regionalno finale u Zagrebu zatvoriti će drugi krug radionice 10.6., a na njemu će biti prezentirana rješenja timova te proglašenje najboljeg tima za svaku državu te ukupni pobjednički tim. Najbolji tim iz Hrvatske bit će nagrađen dvotjednom studentskom praksom u Siemensu i stručnim putovanjem u neku od Siemens atrakcija (npr. Siemens City in Vienna and Siemens Digitalization Show Case). Ukupni pobjednički tim radionice osvaja titulu najboljeg tima u Adria regiji kao i glavnu nagradu koju ćemo otkriti kasnije.