O radionici

 

ŠTO JE PLC+ RADIONICA?

PLC+ je besplatna stručna radionica u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb koja će mladim i perspektivnim budućim inženjerima pružiti detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri susreću u industrijskoj automatizaciji. Radionica nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja o radu s programirljivim logičkim kontrolerima (PLC) te pruža mogućnost usavršavanja istih na praktičnom zadatku, u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini. U suradnju na ovom projektu uključeni su Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA) te Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

 

 

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Prijaviti se mogu svi studenti diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju iskustvo rada s PLC-ovima i / ili završen kolegij Praktikum automatizacije. Dozvoljena je prijava i studentima treće godine preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji imaju istaknuta postignuća u radu s PLC-ovima.

 

 

ŠTO JE SIM(P)ATIC PLC+ RADIONICA?

SIM(P)ATIC PLC+ radionica odraz je suradnje studentske udruge EESTEC i generalnog sponzora radionice Siemensa. SIM(P)ATIC PLC+ radionica predstavlja proširenje PLC+ radionice na Adria regiju koja, kao i prošle godine, obuhvaća, osim Hrvatske, Sloveniju i Srbiju. Radionica će se paralelno odvijati u Beogradu, Ljubljani, Mariboru i Zagrebu. SIM(P)ATIC PLC+ radionica organizirana je u dva kruga, gdje organizaciju u prvom krugu radionice preuzimaju lokalne uprave EESTEC-a u suradnji s lokalnim Siemensom i matičnim fakultetom.

 

 

ŠTO DONOSI OVOGODIŠNJA SIM(P)ATIC PLC+ RADIONICA?

Ovogodišnja SIM(P)ATIC PLC+ radionica donosi nekoliko novosti u odnosu na prošlogodišnju radionicu. Što se tiče prijave sudionika i timova, uvidom u uspješnost odrade i predaje rješenja zadatka s prošlogodišnje radionice, ove godine prijave će biti timskog karaktera. Na ovogodišnju PLC+ radionicu prijaviti se mogu oni studenti koji su, prethodno, u dogovoru sa svojim kolegama već definirali svoj tim. Tim treba biti sačinjen od tri (3) člana. Broj timova je ograničen, a odabir timova ovisit će o životopisu i motivacijskom pismu svakog člana nekog tima. Dodatna novost ovogodišnje SIM(P)ATIC PLC+ radionice je učenje S7 GRAPH programskog jezika. Svi timovi imat će priliku kroz organizirana predavanja upoznati se i naučiti S7-GRAPH te dobrovoljno riješiti dodatni zadatak u spomenutom programskom jeziku i osvojiti nagradu koju ćemo otkriti kasnije.

 

Prvi krug radionice u Hrvatskoj održat će se u vremenu od 28.3. do 10.5.2017. godine. Točnije od 28.3. do 7.4. odvijat će se teorijski dio radionice u sklopu kojeg će sveučilišni predavači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održati predavanja koja nisu obuhvaćena nastavnim kurikulumom te zadati zadatak dok će partneri radionice, inženjeri iz industrije, pružiti sudionicima uvid u problematiku rada u industriji, opisati dosadašnje vlastito iskustvo rada u industriji te govoriti o drugim zanimljivim temama. Predavački tim na radionici čine izv. prof. dr. sc. Mario Vašak koji na FER-u održava tečajeve za rad s PLC-ovima, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan (ZARI), izv. prof. dr. sc. Damir Sumina, doc. dr. sc. Igor Erceg i izv. prof. dr. sc. Mario Vražić (ZESA) te predavači iz Siemensa i njihovih solution partnera. U praktičnom dijelu radionice, odnosno rješavanju zadataka od 10.4. do 7.5., sudionici će primijeniti stečena znanja za rješavanje složenog problemskog zadatka. Pri rješavanju zadatka, sudionicima će, u skladu s potrebom, pomoć pružiti profesori koji čine predavački tim na radionici. Problemski zadatak bit će rješavan u Siemensovom programskom okruženju Tia Portal V13, koji će za sve studente osigurati Siemens. Svi sudionici dobiti će certifikat o sudjelovanju koji će kasnije moći priložiti uz životopis. Tri tima s najboljim rješenjima bit će kvalificirana u drugi krug radionice.

 

Nakon prvog kruga, slijedi drugi krug radionice u kojem će tri najuspješnija tima iz prvog kruga natjecanja iz svake zemlje imati priliku osvojiti glavnu nagradu rješavanjem dodatnog zadatka (zadaje se 15.5.). Dodatni zadatak bit će definiran tako da bude vizualno atraktivan i dostupan širokoj publici, jer će na završnici biti prisutni studenti, profesori, Siemensovi zaposlenici i partneri te mediji. Veliko regionalno finale ovogodišnje radionice održat će se u Beogradu početkom lipnja na kojem će biti prezentirana rješenja timova i proglašenje najboljeg tima za svaku državu te i ukupnog pobjedničkog tima radionice.

 

 

KOJE NAGRADE VAS OČEKUJU?

Tri (3) najbolja tima iz Hrvatske odlaze na dvodnevno regionalno finale u Beograd početkom lipnja.

Najbolji tim iz Hrvatske bit će nagrađen dvotjednom studentskom praksom u Siemensu i stručnim putovanjem na jednu od Siemensovih lokacija. Ukupni pobjednički tim radionice osvaja titulu najboljeg tima u Adria regiji kao i glavnu nagradu iPad (3x, svaki član tima dobiva).

Sve novosti vezane za ovogodišnju SIM(P)ATIC PLC+ radionicu možete pratiti i na našoj facebook stranici facebook stranici.