RETROGames, LC Tampere, (26.09.2015. – 03.10.2015.)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

Kao svoj prvi EESTEC event odabrala sam radionicu RETROgames koja se održala u Finskom gradu Tampere. Prije odlaska o toj državi znala sam samo dvije stvari: Nokia dolazi iz Finske i Djed Božićnjak dolazi iz Finske. Osim što sam proširila svoje znanje (na primjer iznenadila me informacija o broju stanovnika koji iznosi 5,5 mil. na površini 6 puta većoj od Hrvatske) iskusila sam zabavu na finski način, stekla nove prijatelje iz različitih zemalja Europe i provela puuuno vremena u saunama. Za odlazak u saunu nije potrebno otići u SPA centar udaljen nekoliko kilometara, već je dovoljno napraviti 10 koraka i zagarantirano ćete se naći ispred jedne. U svakoj zgradi nalazi se veći broj sauna kao i u školama, na fakultetu, u studenskim stanovima pa čak i na obalama nekih od mnogobrojnih jezera Finske. Posjetili smo i jedno takvo jezero gdje je jedina opcija rashlađivanja nakon vruće saune skok u jezero (iako je i sam izlazak iz saune na hladni finski zrak već dovoljno osvježenje).

Najviše mi se svidjela bogata studenska tradicija koju prenose iz generacije u generaciju. Pa tako imaju posebnu knjižicu s pjesmama koje se pjevaju među studentima te na SITSIT-u. SITSIT je jedan od njihovih običaja gdje studenti pjevajući pokušavaju večerati što obično traje satima jer svaka pjesma znači pauziranje s jelom (ali ne i s pićem ;)). Također od studenata predaka naslijedili su i mnogobrojne društvene igre i kostime koje oblače za obilježavanje posebnih studenskih događaja.

Osim što sam proširila svoje znanje o toj hladnoj sjevernoj zemlji naučila sam i kako izraditi retro igricu koristeći Intelov Galileo procesor, dodatne komponente (display, joystick...) i programerske vještine. Cijeli tjedan bio je prožet duhom starih, no ne i zaboravljenih video igrica. Pa sam tako imala priliku ponovno zaigrati Crash Team Racing na najstarijoj verziji PlayStationa i Super Maria na Nintendu kao i poznatu "Zmijicu" koju smo sami uspjeli izraditi. U svakom slučaju nikako nećete požaliti prijavom na EESTEC-ovu radionicu, gdje god otišli oduševit ćete se!

Lea Matleković

 

804528_10207872058696526_2092724356_n

12190696_10207872062136612_318593123_o

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *