RoboMac, Skopje (02.03. 2014.-09.03.2014.)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

robomac2014

RoboMac je međunarodna radionica o robotici i umjetnoj inteligenciji organizirana od strane EESTEC LC Skopje, IEEE studentska podružnica Makedonije i Studentskog parlamenta na FEEIT-u. Ove je godine održana po peti puta, a njena vizija je popularizacija robotike među studentima iz Makedonije i ostatke Europe, ali cilj je započeti i podržati rad na mnogim drugim projektima povezanim s robotikom.

40 domaćih i 40 stranih studenata, od kojih je 7 iz Hrvatske, sudjelovalo je na radionici koja je trajala od 02.03. do 09.03. Iako je radionica organizirana kao natjecanje, prevladava edukacijski karakter i interakcija među studentima. Program radionice je podijeljen na 8 predavanja koja su držali profesori i stručnjaci iz područja robotike te na praktični dio u kojem su sudionici bili podijeljeni u timove u kojima su sastavljali i programirali robote. Kategorije u kojima su se roboti natjecali su: Sumo, Humanoidi, Robotska ruka, Utrka, Prava meta. Prava meta je kategorija koja je izrasla iz kategorije Labirinta i po prvi puta se održavala ove godine. Rad svakog tima se predstavljao na završnici 08.03. i roboti pojedinih timova su se međusobno natjecali u svojim kategorijama. U kategoriji Humanoidnih robota, u kojem se pobjednik nije mogao odrediti mjerenjem vremena ili točnosti, odluku o pobjedniku je donosio stručni žiri i cijela publika.

Osim akademskog dijela, radionica je imala i dio u kojem se upoznavalo i istraživalo Skopje, Makedonija i makedonska kultura, najviše kroz city rally. Upoznavanje raznolikih kultura je bilo moguće na internacionalnoj večeri na kojoj je svaki od sudionika kroz pjesmu, hranu i piće predstavio svoju zemlju i kulturu. Bila je organizirana i vinska noć na kojoj je bila promovirana makedonska vinska kultura.

RoboMac 2014 je bio neprocijenjivo iskustvo na kojem se jako puno naučilo i još više zabavilo. Zasigurno će ostati u dobrom pamćenju te se nadam da ću jednom moći ponoviti ovaj doživljaj.

Dragutin Oreški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *