Women in Engineering and Technology, Zurich, (07.03. – 15.03.2015.)

Posted on Posted in Posjećeni eventi

Međunarodna radionica pod nazivom «Women in Engineering and Technology» održana je u prekrasnom Zurichu u periodu od 07.03. do 15.03.2015. godine. Srdačni i simpatični Švicarci su nas osvojili odmah pri slijetanju: dočekali su nas sa šampanjcem i svima dobro poznatim, švicarskim čokoladama.

Prva dva dana su bila poprilično ležerna: družili smo se, igrali razne igre upoznavanja, istraživali grad, te nam je održan soft skills trening od strane ovlaštenog EESTEC trenera.

Treći dan, u ponedjeljak, počeo je akademski dio. Svaki dan tijekom cijelog tjedna išli smo u posjet raznim velikim firmama iz struke kao što su Facebook, ABB, Zühlke i sl. Nakon predstavljanja firme, odslušali bi predavanje koje su držale žene na čelu istih, a nakon toga bi nas obično podijelili u manje grupe gdje smo imali priliku s njima razgovarati o njihovom putu kao uspješnih žena u inženjerstvu, pitati ih sve što nas zanima, te nešto naučiti od njih. Također smo se upoznali te imali priliku razgovarati sa dekanicom prestižnog fakulteta ETH, profesoricom Sarah Springman.

Neakademski dio je također bio jako zanimljiv. Od razgledavanja prelijepog grada na rijeci Limmat, u čijem centru se skupilo sve ono najbolje iz cijelog svijeta, do city rally-ja i tematskih party-ja. Članovi LC Zuricha su nedvojbeno pokazali svoju kreativnost: organizirali su tramvaj party pod maskama, karaoke, večer igara, večer degustacije piva iz cijele Europe, ukusnu večeru gdje su nam kuhali njihovi alumni članovi itd. Uz sve to, cijeli tjedan je bilo sunčano i toplo tako da smo svaki slobodni trenutak koristili za šetnju uličicama i sjedenje na travi u nekom od parkova, ili uz rijeku. Stanovnici Zuricha imaju zanimljivi običaj da u pauzi od posla uzmu hranu za van, sjednu uz rijeku i tamo objeduju.

Kao šećer na kraju, u petak smo se zaputili u jedno malo mjesto u švicarskim Alpama koje nas je ostavilo bez daha. Kuća podno planine, jezera i potoci, savršena priroda, svježi zrak i snijeg,... Očaravajuće! Da nas okrijepe od hodanja po špilji koju smo u subotu posjetili, organizatori su nam za večeru pripremili savršeni spoj hrane i vatre na stolu – švicarski fondue.

Teška srca smo u nedjelju napustili taj djelić raja na zemlji, i zaputili se prema svojim domovima diljem Europe.

Mislim da poslije ovoga nije ni potrebno naglašavati da mi je ovo bilo jedno od najljepših iskustava u životu, a to potvrđuje i činjenica da sam nakon 9 noći spavanja po 3 sata shvatila da sam umorna tek kad sam došla doma u Zagreb. Upoznala sam puno divnih ljudi i sigurna sam da će neka prijateljstva, unatoč udaljenosti, trajati još jako dugo.

Od srca preporučam svima koji imaju priliku posjetili ovaj prelijepi grad i iskusiti ovo što sam iskusila ja da ne dvoje ni trenutka. 😀

Ema Ninić

alpe

 IMG_9687

IMG_0187

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *