Workshop of 41:73:73:65:6d:62:6c:79

Posted on Posted in Posjećeni eventi

IMG_2128-e1391675767675Sve je započelo slijetanjem u zračnu luku Helsinki, od tamo smo uhvatili bus i odjurili u centar Helsinkija, te ostavili kofere na autobusnom kolodvoru. Iako je krajnji cilj bio Tampere prijatelj Igor iz Beograda i ja odlučili smo posjetiti našeg EESTEC prijatelja iz LC Helsinki, Jyrkija, stoga smo krenuli dan ranije. Kako je Jyrki upravo trčao polumaraton dočekali smo ga na cilju, a on nas je odveo u svoj dom. Nakon što smo se smjestili, odlučilo smo prošetati Helsinkijem i posjetiti što više znamenitosti. Nakon dugog obilaska skočili smo do trgovine i kupili večeru. Na kraju dana, oko 22:30h uživali smo u zalasku sunca sa 12.kata zgrade uz naše porcije Sushija. Stiglo je jutro, da, već u 4 ujutro, a mi smo se prvim vlakom uputili za Tampere. Brzo smo stigli, svi su već bili tamo, osim Ismaila iz LC Zuricha, na što su se organizatori jako naljutili. Nakon kratkog upoznavanja, organizatori su nas poslali u više ni manje nego upravo finsku saunu. Uživala sam s obzirom da sam se smrzla na putu! Jedan od organizatora, Hannu nas je oduševio fun factom da u Finskoj u prosjeku svaka druga kuća ima saunu, čuvši tu informaciju opcija preseljenja u hladne krajeve sjevera više nije izgledala tako nemoguća.

download-2Prvi dan posjetili smo laboratorije na Tampere University of Technology. Vidjeli smo kako studenti rade na programiranju robota i 3D-printeru. Usljedila su predavanja o programiranju za različite vrste procesora. Navečer se održala internacionalna večer gdje je svaki student predstavio tradiciju i gastronomiju svoje zemlje. Nakon toga je naravno usljedila sauna u zgradi fakulteta. Sljedećih dana smo marljivo radili na projektu koji su nam profesori zadali, a večernje aktivnosti bile su vezanu uglavnom uz druženja u saunama po različitim dijelovima studentskog kampusa i partijima u Tamperu. Sudjelovali smo i u aktivnostima na otvorenom te su nas Finci naučili svoje zanimljive igre sa gađanjem drvenih panjeva koji su numerirani, a zadatak je skupiti točno određenu sumu, da u Finskoj se sve vrti oko brojki. Moram priznati uopće nije lako kako zvuči jer

download-11treba biti jako precizan. Imali smo naravno i poznati “sitsit” party –dugogodišnja tradicija studenata elektrotehnike i računarstva na kojem se svi fancy obuku, pjevaju smiješne tekstove poznatih melodija, jedu ukusnu hranu i piće, te izvršavaju naredbe glavnog za stolom, koja je naravno bila predsjednica LC Tamperea, Ariane. Posljedni dan radionice imali smo natjecanje u kojima smo razgledavajući prekrasni gradić Tampere morali izvršiti zadatake koje su osmislili organizatori tako zvani “City Rally”. To je bilo zabavno.

Finska me oduševila, iako su Finci malo hladni za naše pojmove, čim smo se bolje upoznali krenule su zanimljive konverzacije. Svojim sustavom obrazovanja jako puno ulažu u kvalitetno školovanje djece i mladih, vole puno raditi, ali znaju kako se zabaviti čak i kad po par mjeseci uopće ne vide sunce te zavlada depresivnost. Trude se zdravo živjeti i pozitvno razmišljati. Zbog toga sam im obećala ponovno doći u posjet.

Izabela Gucunski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *